Monday, April 5, 2021

ЕКОЛОШКИ УСТАНАК

 

Event by Odbranimo reke Stare planine:

ЕКОЛОШКИ УСТАНАК

Narodna Skupstina, Beograd

Saturday at 1 PM UTC+02

ЗА НАШУ ЗЕМЉУ, ЗА НАШ НАРОД, ЗА НАШУ ПРИРОДУ!

Србија је насликана свим бојама Божјег „штафелаја“: од земљаних боја ораница Војводине, плавих трака Дунава, Дрине и Тисе, тамносиве тешких сенки клисура и кланаца Старе планине, Проклетија и Шаре, веселе зелене Метохије и Пештера, црвено-плаве лета на Косову, до дубоке зелене шума Гоча и Фрушке горе. Такви смо и ми, њени људи, различити у својим хтењима и жељама, притиснути бременом свакодневице, борбе за егзистенцију и у сталном тражењу смисла.

Али нешто нам је заједничко: потреба да дишемо чист ваздух, пијемо квалитетну воду, ходамо кроз сеновите шуме, једемо здраву храну са наших њива и башта и сачувамо богатство свих форми живота које ту обитавају. Зато оставимо све разлике, политичке, идеолошке, статусне, струковне, навијачке, интересне и ујединимо се у нужности да сачувамо нашу природу. То ће нас учинити достојнијима да гледамо једне друге у очи и да се слушамо са уважавањем и поштовањем око свих осталих проблема наше стварности.

Саберимо се у хтењу да сачувамо све бистре воде планинске, шуме по горама и градовима, родне њиве поред река и златне заталасане пределе. Дајмо шансу нашој деци да трче по тепиху од лековитог биља, играју се по луговима и разумеју до чега нам је стало.

ЖИВЕЛА СРБИЈА!

Ратко Ристић-декан Шумарског факултета


0 comments:

Post a Comment